Lubimy nowe połączenia smakowe, to taka zabawa…uda się czy
też nie. Śledzie pysznie komponują się z tym czarnym korzeniem. Przygotowując
takie sałatki zawsze zwracamy uwagę na jakość produktów, tym bardziej że
częstujemy nimi znajomych. Seko zawsze stoi na wysokości zadania. Śledzie są
jędrne i mega smaczne. Czy zagoszczą na Waszym stole, jako #JEDNAZDWUNASTU ? U
nas na pewno ;)
Składniki
400 g filetów śledziowych Seko700 ml mleka do namoczenia śledzi
500 g skorzonery
1 mała puszka soczewicy
1 mała puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 l wody
1 łyżka mąki
1 łyżka octu
sól, pieprz
Przygotowanie
Śledzie moczymy w mleku, przez 2-3 godziny. Osączamy i
osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 2 cm kawałki.
W tym czasie skorzonerę obieramy, wrzucamy do zimnej wody
wymieszanej z octem (1 litr
wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżka octu). Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, tak
by były al dente. Studzimy, kroimy na 1 cm kawałki.
Kukurydzę i soczewicę osączamy z zalewy.
Ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę,
majonez i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy.
zapowiadają się smacznie :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;)
UsuńZastanawiałam się ostatnio czy ta Beczka śledzi będzie ok? no i jak ? polecasz? Sałatka musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTeż fajny wykop mają <3 Polecam <3
Usuń