czwartek, 14 grudnia 2017

Śledzie ze skorzonerą



Lubimy nowe połączenia smakowe, to taka zabawa…uda się czy też nie. Śledzie pysznie komponują się z tym czarnym korzeniem. Przygotowując takie sałatki zawsze zwracamy uwagę na jakość produktów, tym bardziej że częstujemy nimi znajomych. Seko zawsze stoi na wysokości zadania. Śledzie są jędrne i mega smaczne. Czy zagoszczą na Waszym stole, jako #JEDNAZDWUNASTU ? U nas na pewno ;)










Składniki

400 g filetów śledziowych Seko
700 ml mleka do namoczenia śledzi
500 g skorzonery
1 mała puszka soczewicy
1 mała puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 l wody
1 łyżka mąki
1 łyżka octu
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Śledzie moczymy w mleku, przez 2-3 godziny. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 2 cm kawałki.
W tym czasie skorzonerę obieramy, wrzucamy do zimnej wody wymieszanej z octem (1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżka octu). Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, tak by były al dente. Studzimy, kroimy na 1 cm kawałki.
Kukurydzę i soczewicę osączamy z zalewy.
Ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy.







4 komentarze:

  1. zapowiadają się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiałam się ostatnio czy ta Beczka śledzi będzie ok? no i jak ? polecasz? Sałatka musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń