środa, 13 grudnia 2017

Podudzia z kurczaka w sezamie



Drób, to chyba najpopularniejsze mięso na polskim stole. Dlatego czasami trzeba je jakoś odmienić, nadać nowy smak i aromat. Ta wersja jest dla tych, którzy lubią mięso na słodko.









Składniki

1 kg podudzi z kurczaka
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
pieprz

 

 

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przekładamy do miski, do której wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, wsypujemy sezamy, lekko oprószamy pieprzem.
Mięso mieszamy z dodanymi składnikami, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 35 min w temperaturze 190°C, następnie 10 min bez folii, w temperaturze 200°C z termoobiegiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz