Drób, to chyba najpopularniejsze mięso na polskim stole.
Dlatego czasami trzeba je jakoś odmienić, nadać nowy smak i aromat. Ta wersja
jest dla tych, którzy lubią mięso na słodko.
Składniki
1 kg podudzi z kurczaka2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przekładamy do miski, do której wlewamy syrop klonowy, sos
sojowy, wsypujemy sezamy, lekko oprószamy pieprzem.
Mięso mieszamy z dodanymi składnikami, wykładamy na wyłożoną
papierem do pieczenia, blaszkę. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 35 min w
temperaturze 190°C,
następnie 10 min bez folii, w temperaturze 200°C z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz