środa, 13 grudnia 2017

Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą

Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. 









Składniki

  • 300 g brukselki
  • 500 g ziemniaków ( użyłem takich małych francuskich )
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 4 łyżki Ramy do smażenia
  • 1 gałązka tymianku ( może być suszony )
  • 100 g mini marchewek
  • 50 g startego parmezanu
  • 400 g ulubionej kiełbasy ( śląska np., ja użyłem aromatycznej droższej, ale pełnej przypraw )

     

     

     

    Przygotowanie


    Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb.
    Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem.


    Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz