Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą
Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka
jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata
w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń,
mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które
chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
Składniki
-
300 g
brukselki
-
500 g
ziemniaków ( użyłem takich małych francuskich )
-
1
średnia cebula
-
1 ząbek
czosnku
-
200 ml
śmietany 18 %
-
4 łyżki
Ramy do smażenia
-
1
gałązka tymianku ( może być suszony )
-
100 g
mini marchewek
-
50 g
startego parmezanu
-
400 g
ulubionej kiełbasy ( śląska np., ja użyłem aromatycznej droższej, ale
pełnej przypraw )
Przygotowanie
Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od
strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem
zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb.
Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na
pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany
czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini
marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki
śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie
wymieszałem.
Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem
częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego (
200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie
zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem
resztą parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz