Żeberka w sosie z suszonych śliwek
Żeberka w takiej odsłonie - "cud malina"
Składniki
-
1 kg
żeberek wieprzowych
-
500 g
suszonych śliwek
-
2 cebule
-
1
łyżeczka cząbru
-
1
łyżeczka mielonej ostrej papryki
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
2 łyżki
smalcu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte
żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z
cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego
smalcu, przełożyłem do rondla.
Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na
żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem niewielką
ilością wody z moczenia śliwek.
Dusiłem pod przykryciem żeberka na niewielkim ogniu, ok. godziny, następnie odkryłem, lekko odparowałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz