poniedziałek, 20 listopada 2017

Żeberka w sosie z suszonych śliwek

Żeberka w takiej odsłonie - "cud malina" 









Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

     

     

     

    Przygotowanie


    Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu, przełożyłem do rondla.
    Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem niewielką ilością wody z moczenia śliwek.

    Dusiłem pod przykryciem żeberka na niewielkim ogniu, ok. godziny, następnie odkryłem, lekko odparowałem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz