Grule faszerowane jajkami
Danie z kuchni polskiej
Składniki
-
1 kg
ziemniaków
-
500 g
kiszonej kapusty
-
200 g boczku
-
1 cebula
-
4 jajka
-
2 łyżki
masła
-
5 łyżek
mleka
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w
grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na
patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki.
Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem do dużego garnka, dodałem
podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu
ok. 35 minut.
Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki
ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy
ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki.
Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w
naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem.
Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz