wtorek, 21 listopada 2017

Grule faszerowane jajkami

Danie z kuchni polskiej 








Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie


    Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki.
    Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem do dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut.
    Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki.

    Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz