środa, 22 listopada 2017

Pomidorowa zupa z brukselką



Taki pomidorowy misz masz z dodatkiem brukselki i mięsa mielonego.









Składniki

250 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3 ziemniaki
10 szt brukselki
200 g krojonych pomidorów z puszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1,5 l wrzątku
kminek mielony
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jarzyny, ziemniaki, oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół). Razem chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, suszoną bazylię, dusimy pod przykryciem kilka minut, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz