Golonki indycze w sosie BBQ
Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe.
Sos bbq można zrobić domowym sposobem.
Składniki
-
4
golonki indycze
-
6 łyżek
sosu BBQ
-
2 łyżki
grubo zmielonego czarnego pieprzu
-
1
czubata łyżka soli
-
4 łyżki
oleju
Przygotowanie
Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut.
Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze
wszystkich stron, na ładny brązowy kolor ( w kilku miejscach można
trochę przypalić ).
Obsmażone golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem
dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika
rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas
polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220
stopni ( około 10-12 minut ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz