środa, 22 listopada 2017

Golonki indycze w sosie BBQ

Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe. Sos bbq można zrobić domowym sposobem. 








Składniki

  • 4 golonki indycze
  • 6 łyżek sosu BBQ
  • 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżka soli
  • 4 łyżki oleju

     

     

    Przygotowanie


    Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut.
    Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze wszystkich stron, na ładny brązowy kolor ( w kilku miejscach można trochę przypalić ).

    Obsmażone golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz