Awokado po parysku
Prosto i smacznie
Składniki
-
2
dojrzałe awokado
-
4 jajka
-
4
cienkie plastry wędzonego łososia
-
1 cytryna
-
6
łyżeczek majonezu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotowałem na twardo. Ostudziłem, oddzieliłem żółtka od
białek, rozgniotłem je osobno. Białka wymieszałem z połową majonezu,
żółtka z resztą majonezu. Lekko posoliłem do smaku. Awokado przekroiłem
wzdłuż na połówki. Ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek, wyjąłem miąższ,
rozgniotłem go, podzieliłem na dwie porcje. Połowę wymieszałem z
białkami, resztę z żółtkami. Plastry łososia ułożyłem płasko, nałożyłem
na nich masę jajeczną, żółtą i białą obok siebie. Każdy plaster
oprószyłem grubo mielonym pieprzem. Zwinąłem w rulon. Włożyłem łososia
do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado.
pysznie :) moje ulubione połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń