czwartek, 23 listopada 2017

Awokado po parysku

Prosto i smacznie 








Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 4 cienkie plastry wędzonego łososia
  • 1 cytryna
  • 6 łyżeczek majonezu
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie


    Jajka ugotowałem na twardo. Ostudziłem, oddzieliłem żółtka od białek, rozgniotłem je osobno. Białka wymieszałem z połową majonezu, żółtka z resztą majonezu. Lekko posoliłem do smaku. Awokado przekroiłem wzdłuż na połówki. Ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek, wyjąłem miąższ, rozgniotłem go, podzieliłem na dwie porcje. Połowę wymieszałem z białkami, resztę z żółtkami. Plastry łososia ułożyłem płasko, nałożyłem na nich masę jajeczną, żółtą i białą obok siebie. Każdy plaster oprószyłem grubo mielonym pieprzem. Zwinąłem w rulon. Włożyłem łososia do skropionych sokiem z cytryny skórek awokado.

1 komentarz: