poniedziałek, 20 listopada 2017

Njoki z parmezanem



Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”. Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego omasta z boczku i cebuli. Pycha <3









Składniki

500 ml mleka
100 g kaszy manny
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 żółtka jaj
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż grysik zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy.
Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy.
Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli.




1 komentarz:

  1. Mam tę książkę ale jakoś przepis nie wpadł mi w oko, na pewno sprawdzę bo u Ciebie bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń