Sałatka z pomelo
Pomelo z powodzeniem można użyć jako składnik sałatki.
Składniki
-
1 awokado
-
opakowanie rukoli
-
ser
pleśniowy - lazur złoty 100 g
-
garść
pestek słonecznika
-
prażone
ziarna soi
-
10 - 12
szt pomidorków cherry
-
sól , pieprz
-
1 szt pomelo
-
Sos :
1/4 szklanki oleju z pestek winogrona
-
2
łyżeczki białego octu winnego
-
1
łyżeczka miodu
-
1
łyżeczka pieprzu cytrynowego
-
2
łyżeczki bazylii
-
szczypta
soli
Przygotowanie
Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2
łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką
pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i
odrobiną soku z cytryny.
Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po
obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również.
Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika.
Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki,
posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i
pieprzem. Całość polałem sosem.
Zdecydowanie moje smaki i to pomelo....
OdpowiedzUsuń