niedziela, 19 listopada 2017

Sałatka z pomelo

Pomelo z powodzeniem można użyć jako składnik sałatki. 







Składniki

  • 1 awokado
  • opakowanie rukoli
  • ser pleśniowy - lazur złoty 100 g
  • garść pestek słonecznika
  • prażone ziarna soi
  • 10 - 12 szt pomidorków cherry
  • sól , pieprz
  • 1 szt pomelo
  • Sos : 1/4 szklanki oleju z pestek winogrona
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • szczypta soli
  •  

     

    Przygotowanie


    Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2 łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny.
    Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również.
    Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika.

    Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i pieprzem. Całość polałem sosem.


1 komentarz: