Sałatka z pomelo
Pomelo z powodzeniem można użyć jako składnik sałatki. 
Składniki
- 
                        
                                                                1 awokado                                                    
                    
- 
                        
                                                                
opakowanie rukoli                                                    
                    
- 
                        
                                                                ser 
pleśniowy - lazur złoty 100 g                                           
         
                    
- 
                        
                                                                garść 
pestek słonecznika                                                    
                    
- 
                        
                                                                prażone 
ziarna soi                                                    
                    
- 
                        
                                                                 10 - 12
 szt pomidorków cherry                                                   
 
                    
- 
                        
                                                                sól , pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 szt pomelo                                                    
                    
- 
                        
                                                                Sos : 
1/4 szklanki oleju z pestek winogrona                                   
                 
                    
- 
                        
                                                                2 
łyżeczki białego octu winnego                                           
         
                    
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka miodu                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka pieprzu cytrynowego                                            
        
                    
- 
                        
                                                                2 
łyżeczki bazylii                                                    
                    
- 
                        
                                                                szczypta
 soli                                                    
                    
- 
 - 
 - 
Przygotowanie- 
 
 Sos : ¼ szklanki oleju z pestek winogrona  połączyłem z 2 
łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką 
pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i 
odrobiną soku z cytryny.
 Pomelo obrałem, podzieliłem na  cząstki , usunąłem błony. Awokado po 
obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również.
 Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika.
 
 Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, 
posypałem  uprażonym słonecznikiem i  orzechami soi. Doprawiłem solą i 
pieprzem. Całość polałem sosem.
 
 
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdecydowanie moje smaki i to pomelo....
OdpowiedzUsuń