Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3
Składniki
500 g łopatki wieprzowej1 jajko
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
bułka tarta
50-80 ml rosołu
olej do smażenia
Sos:
1 cebula
1 l rosołu
1 pełna łyżka mąki
100 ml zimnej wody
Kluski:
750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko,
posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do
zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion
warzywny.
Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu
stron.
Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem
(około 1 l),
zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym
ogniu przez kwadrans.
Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu,
podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Kluski:
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
(najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ).
Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk”
palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu
wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz
ulubioną surówką.
to ja poproszę na obiad :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
Smacznie tu u Ciebie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń