Bardzo ciekawe połączenie filetów z kurczaka i cukinii.
Składniki
750 g cukinii1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tymianku
500 g filetów z kurczaka
90 g koncentratu pomidorowego
150 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Z cukinii usuwamy pestki, kroimy w „piórka”, lekko dusimy na
maśle.
Filety z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy razem z
posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z
koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy
przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
W naczyniu żaroodpornym układamy ½ części mięsa, na to
układamy cukinię, przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Naczynie przykrywamy
folią aluminiową i pieczemy 45 min na środkowym poziomie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Bardzo lubię cukinię, teraz do kupienia praktycznie przez cały rok. Filety też zawsze są pod ręką. Fajnie smakuje, jadły nawet moje domowe "wybrzydzacze", bo to coś nowego. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńCiszymy się, że danie posmakował ;) Ciepło pozdrawiamy ;)
Usuń