piątek, 17 listopada 2017

Pieczona cukinia z kurczakiem



Bardzo ciekawe połączenie filetów z kurczaka i cukinii. 








Składniki

750 g cukinii
1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tymianku
500 g filetów z kurczaka
90 g koncentratu pomidorowego
150 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Z cukinii usuwamy pestki, kroimy w „piórka”, lekko dusimy na maśle.
Filety z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
W naczyniu żaroodpornym układamy ½ części mięsa, na to układamy cukinię, przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45 min na środkowym poziomie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię cukinię, teraz do kupienia praktycznie przez cały rok. Filety też zawsze są pod ręką. Fajnie smakuje, jadły nawet moje domowe "wybrzydzacze", bo to coś nowego. Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciszymy się, że danie posmakował ;) Ciepło pozdrawiamy ;)

      Usuń