sobota, 18 listopada 2017

Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi



Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3 










Składniki

500 g łopatki wieprzowej
1 jajko
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
bułka tarta
50-80 ml rosołu
olej do smażenia
Sos:
1 cebula
1 l rosołu
1 pełna łyżka mąki
100 ml zimnej wody
Kluski:
750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny.
Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos:

Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kluski:

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ).
Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz ulubioną surówką.



2 komentarze: