Tuńczyk z pomidorami
To się sprawdza ( połączenie z pomidorami )
Składniki
-
750 g
świeżego tuńczyka
-
5 pomidorów
-
1
czerwona marynowana papryka
-
3 ząbki
czosnku
-
1 cebula
-
szklanka
białego półwytrawnego wina
-
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
-
40 ml
oliwy z oliwek
-
przyprawy ulubione do tuńczyka
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, zeszkliłem.
Paprykę i pomidory pokroiłem na małe kawałki. Dodałem do cebuli i
czosnku. Podlałem białym winem, dodałem koncentrat pomidorowy, dusiłem
15 minut.
Tuńczyka skropiłem oliwą, posypałem przyprawami. Odstawiłem na 15 minut.
Dodałem tuńczyka do rondla, dusiłem całość ok. 15 minut, aż sos zgęstniał. Podałem z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz