Tuńczyk z pomidorami
To się sprawdza ( połączenie z pomidorami ) 
Składniki
- 
                        
                                                                750 g 
świeżego tuńczyka                                                    
                    
- 
                        
                                                                5 pomidorów                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 
czerwona marynowana papryka                                             
       
                    
- 
                        
                                                                3 ząbki 
czosnku                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 cebula                                                    
                    
- 
                        
                                                                szklanka
 białego półwytrawnego wina                                             
       
                    
- 
                        
                                                                1 łyżka 
koncentratu pomidorowego                                                
    
                    
- 
                        
                                                                40 ml 
oliwy z oliwek                                                    
                    
- 
                        
                                                                
przyprawy  ulubione do tuńczyka                                         
           
 
 
Przygotowanie
 Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę,  zeszkliłem.
 Paprykę i pomidory pokroiłem na małe kawałki. Dodałem do cebuli i 
czosnku. Podlałem białym winem, dodałem koncentrat pomidorowy, dusiłem 
15 minut.
 Tuńczyka skropiłem oliwą, posypałem przyprawami. Odstawiłem na 15 minut.
 Dodałem tuńczyka do rondla, dusiłem całość  ok. 15 minut, aż sos zgęstniał. Podałem z bagietką.
 
 
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz