piątek, 24 listopada 2017

Tuńczyk z pomidorami

To się sprawdza ( połączenie z pomidorami ) 








Składniki

  • 750 g świeżego tuńczyka
  • 5 pomidorów
  • 1 czerwona marynowana papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szklanka białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy ulubione do tuńczyka

     

     

    Przygotowanie

    Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, zeszkliłem.
    Paprykę i pomidory pokroiłem na małe kawałki. Dodałem do cebuli i czosnku. Podlałem białym winem, dodałem koncentrat pomidorowy, dusiłem 15 minut.
    Tuńczyka skropiłem oliwą, posypałem przyprawami. Odstawiłem na 15 minut.
    Dodałem tuńczyka do rondla, dusiłem całość ok. 15 minut, aż sos zgęstniał. Podałem z bagietką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz