środa, 15 listopada 2017

Rozgrzewający rosół orientalny na gęsinie



Niestety, pogoda nas nie rozpieszcza…panuje przeziębienie, więc trzeba czymś się wspomóc. Gęsinę mieliśmy upieczoną, więc nic prostszego niż zrobić kolejny fusion. Zamiast pak choi, użyliśmy sałaty lodowej. Lubimy wykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku i cudownego aromatu. Świeży imbir cudownie rozgrzewa. Polecamy właśnie teraz.








Składniki

300-350 g pieczonego mięsa gęsiego
5-6 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 łyżeczka przyprawy orientalnej 5 smaków
1,5 l wrzątku
200 g makaronu udon
1/2 główki sałaty lodowej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w paski.
Imbir i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec do zupy wrzucamy makaron i posiekaną sałatę (niezbyt cienko, bo nam się rozgotuje), gotujemy 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz