Niestety, pogoda nas nie rozpieszcza…panuje przeziębienie,
więc trzeba czymś się wspomóc. Gęsinę mieliśmy upieczoną, więc nic prostszego
niż zrobić kolejny fusion. Zamiast pak choi, użyliśmy sałaty lodowej. Lubimy
wykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna
smaku i cudownego aromatu. Świeży imbir cudownie rozgrzewa. Polecamy właśnie
teraz.
Składniki
300-350 g pieczonego mięsa gęsiego5-6 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 łyżeczka przyprawy orientalnej 5 smaków
1,5 l wrzątku
200 g makaronu udon
1/2 główki sałaty lodowej
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w paski.
Imbir i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju,
dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się
ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości
warzyw.
Na koniec do zupy wrzucamy makaron i posiekaną sałatę
(niezbyt cienko, bo nam się rozgotuje), gotujemy 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz