Gęsie piersi z antonówkami
Gęsina na Świętego Marcina
Składniki
-
podwójna
pierś gęsia z kością
-
6 goździków
-
2 cm
kory cynamonowej
-
3 antonówki
-
gęsi tłuszcz
-
sól
-
pieprz
-
kawałek
imbiru
Przygotowanie
Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z
imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd
nasiennych ).
Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem,
obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie
pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko
przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem
w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę, wyłożyłem następnie jabłka,
na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem
ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do
czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem
pokrywkę, aby skórka się spiekła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz