wtorek, 14 listopada 2017

Gęsie piersi z antonówkami

Gęsina na Świętego Marcina 







Składniki

  • podwójna pierś gęsia z kością
  • 6 goździków
  • 2 cm kory cynamonowej
  • 3 antonówki
  • gęsi tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • kawałek imbiru

     

     

    Przygotowanie


    Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ).
    Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę, wyłożyłem następnie jabłka, na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywkę, aby skórka się spiekła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz