Placek ziemniaczany z szynką
Wielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować. 
Składniki
- 
                        
                                                                750 g 
ziemniaków                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 duża 
cebula                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 ząbki 
czosnku                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pół 
pęczka dymki ze szczypiorkiem                                          
          
                    
 
- 
                        
                                                                200 g 
gotowanej szynki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                3 łyżki 
oleju                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                półtora 
łyżki mąki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 jajka                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                biały pieprz                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                
ewentualnie  tarty parmezan do posypania                                
                    
 
 
Przygotowanie
    Ziemniaki obrałem, starłem na  tarce o grubych oczkach. Obraną 
cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem  pokroiłem w 
cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce 
oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i 
białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę  
ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 
15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na 
druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i 
ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju.  Smażyłem dalsze 15
 minut na małym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia, pozostawiłem w niej 
placek na ok. 10 minut. Podałem gorący.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz