Placek ziemniaczany z szynką
Wielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować.
Składniki
-
750 g
ziemniaków
-
1 duża
cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
pół
pęczka dymki ze szczypiorkiem
-
200 g
gotowanej szynki
-
3 łyżki
oleju
-
półtora
łyżki mąki
-
2 jajka
-
sól
-
biały pieprz
-
ewentualnie tarty parmezan do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną
cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w
cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce
oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i
białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę
ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok.
15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na
druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i
ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15
minut na małym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia, pozostawiłem w niej
placek na ok. 10 minut. Podałem gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz