Pyszne połączenie makaronu i dyni <3
Składniki
300 g makaronu bucatini300 g miąższu dyni hokkaido
4 łyżki masła
2 szalotki
sól
gałka muszkatołowa
1/2 pęczku natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
5-6 łyżek startego parmezanu
pieprz kolorowy-Młynek
Przygotowanie
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Szalotki kroimy w kostkę.
Na połowie masła szklimy szalotkę, lekko oprószając ją solą.
Następnie dodajemy dynię, pozostałą część masła, gałkę
muszkatołową, dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
Następnie dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki,
starty parmezan, dusimy do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości sosu.
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
Przekładamy na talerze i oprószamy świeżo mielonym,
kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz