czwartek, 16 listopada 2017

Makaron bucatini z dynią



Pyszne połączenie makaronu i dyni <3









Składniki

300 g makaronu bucatini
300 g miąższu dyni hokkaido
4 łyżki masła
2 szalotki
sól
gałka muszkatołowa
1/2 pęczku natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
5-6 łyżek startego parmezanu
pieprz kolorowy-Młynek

 

 

Przygotowanie

 
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Szalotki kroimy w kostkę.
Na połowie masła szklimy szalotkę, lekko oprószając ją solą.
Następnie dodajemy dynię, pozostałą część masła, gałkę muszkatołową, dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
Następnie dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, dusimy do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości sosu.
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
Przekładamy na talerze i oprószamy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz