Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam
trochę kapusty, więc stąd to połączenie.
Składniki
500 g makaronu penne1 łyżka masła
1 cebula
200-300 g białej kapusty
125-200 ml wrzątku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka śmietany 18%
koperek
kminek mielony
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem
podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół
łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy
na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem
i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od
razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz