czwartek, 21 września 2017

Zupa fasolowo-pomidorowa



Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu zupa robi się prawie sama w nie więcej niż 30 min. 










Składniki



1 cebula
1 marchew
1 por (biała część)
3 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka białej fasoli
1 żółta papryka
szczypiorek
mielona kozieradka
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy, wrzucamy na podgrzane masło razem z cienko pokrojoną na plasterki marchewką, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy 1-2 min, zalewamy pomidorami, chwilę dusimy, cały czas mieszamy. Całość zalewamy wrzątkiem (1,2 l), gotujemy 5 min, dodajemy fasolę razem z zalewą, pokrojoną paprykę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz