Kurczak w sosie estragonowym
Danie z kuchni francuskiej
Składniki
-
kurczak
-
2 marchewki
-
4 szalotki
-
pół
pęczka estragonu
-
50 g masła
-
3 łyżki
oleju
-
2
szklanki wytrawnego białego wina
-
kieliszek koniaku
-
pół
szklanki śmietany
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki.
W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka, wyjąłem z rondla. Gorący tłuszcz wylałem.
Rozgrzałem resztę masła i oleju. Włożyłem do rondla jarzyny i obsmażonego kurczaka.
Wlałem koniak, rondel przykryłem i zdjąłem z ognia na 5 minut. Dodałem
białe wino, do smaku sól i pieprz. Zagotowałem na dużym ogniu,
zmniejszyłem płomień i dusiłem 20 minut.
Posiekany estragon wsypałem do potrawy i dusiłem 10 minut. Wyjąłem
kurczaka, trzymałem go w cieple. Zredukowałem sos do połowy objętości.
Doprawiłem solą, pieprzem, dodałem śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz