wtorek, 29 sierpnia 2017

Kurczak w sosie estragonowym

Danie z kuchni francuskiej 








Składniki

  • kurczak
  • 2 marchewki
  • 4 szalotki
  • pół pęczka estragonu
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • kieliszek koniaku
  • pół szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki.
    W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka, wyjąłem z rondla. Gorący tłuszcz wylałem.
    Rozgrzałem resztę masła i oleju. Włożyłem do rondla jarzyny i obsmażonego kurczaka.
    Wlałem koniak, rondel przykryłem i zdjąłem z ognia na 5 minut. Dodałem białe wino, do smaku sól i pieprz. Zagotowałem na dużym ogniu, zmniejszyłem płomień i dusiłem 20 minut.
    Posiekany estragon wsypałem do potrawy i dusiłem 10 minut. Wyjąłem kurczaka, trzymałem go w cieple. Zredukowałem sos do połowy objętości. Doprawiłem solą, pieprzem, dodałem śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz