Surówka z czerwonej kapusty i jabłek
Pyszny dodatek do drugiego dania
Składniki
-
pół
główki czerwonej kapusty (500-600 g )
-
2 małe
kwasowe jabłka
-
3 łyżki
octu jabłkowego
-
3 łyżki
oleju
-
2 goździki
-
sól
-
cukier
-
sok z
cytryny
Przygotowanie
Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate
części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka
starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki,
zmiażdżone razem z łyżeczką cukru.
Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Uwielbiam tą surówkę
OdpowiedzUsuń