Surówka z czerwonej kapusty i jabłek
Pyszny dodatek do drugiego dania 
Składniki
- 
                        
                                                                pół 
główki czerwonej kapusty (500-600 g )                                   
                 
                    
- 
                        
                                                                2 małe 
kwasowe jabłka                                                    
                    
- 
                        
                                                                3 łyżki 
octu jabłkowego                                                    
                    
- 
                        
                                                                3 łyżki 
oleju                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 goździki                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                cukier                                                    
                    
- 
                        
                                                                sok z 
cytryny                                                    
 
 
Przygotowanie
 
 Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate
 części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka 
starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki, 
zmiażdżone razem z łyżeczką cukru.
 Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uwielbiam tą surówkę
OdpowiedzUsuń