poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Surówka z czerwonej kapusty i jabłek

Pyszny dodatek do drugiego dania 








Składniki

  • pół główki czerwonej kapusty (500-600 g )
  • 2 małe kwasowe jabłka
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

     

     

    Przygotowanie

     
    Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate
    części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki, zmiażdżone razem z łyżeczką cukru.
    Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

1 komentarz: