czwartek, 24 sierpnia 2017

Dżem z arbuza po chorwacku

Kuchnia chorwacka 








Składniki

  • arbuz - 3 kg
  • 2 i 1/2 kg cukru
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 3 laski wanilii
  • 100 ml rumu
  • ew. żelatyna

     

     

    Przygotowanie

      Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
    Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
    Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz