Dżem z arbuza po chorwacku
Kuchnia chorwacka
Składniki
-
arbuz - 3 kg
-
2 i 1/2
kg cukru
-
2 pomarańcze
-
3 cytryny
-
3 laski
wanilii
-
100 ml rumu
-
ew. żelatyna
Przygotowanie
Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z
cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml
wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza,
pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa
zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać
żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz