Zupa rabarbarowa
Przepis na zupę zaczerpnięty z książki ' Kuchnia dwudziestolecia",
(prezent od Smakera ). Wielbiciele zup owocowych nie będą zawiedzeni.
Składniki
-
1 kg
rabarbaru
-
400 g cukru
-
pół cytryny
-
1 łyżka
mąki kukurydzianej
-
cynamon
-
2
torebki ryżu
Przygotowanie
Rabarbar obrałem, umyłem i drobno pokroiłem. Włożyłem rabarbar do
garnka, zalałem 1 ½ litra wody, zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i
gotowałem, aż rabarbar całkowicie się rozgotował. Przetarłem go przez
sitko. Starłem skórkę z połowy cytryny, wsypałem do przetartej zupy,
dodałem cukier i cynamon. Podgrzewałem, mieszając, aby cukier się
rozpuścił. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłem w niewielkiej ilości zimnej
wody, dodałem do zupy. W drugim garnku ugotowałem ryż. Nałożyłem ryż na
talerz, zalałem zupą.
Ciekawy pomysł, nie powiem :)
OdpowiedzUsuń