wtorek, 11 lipca 2017

Placki z cebuli



Nagle zachciało nam się placków, ale takich innych…więc zrobiliśmy z cebuli. Zamiast mąki pszennej, użyliśmy z soczewicy. Bardzo szybko można ją przygotować.










Składniki

500 g cebuli
1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 jajka
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cebule obieramy, ścieramy  na tarce o dużych oczkach.
Soczewicę mielimy i razem z jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki (2-3 łyżki), dodajemy do cebuli. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, podajemy z jogurtem naturalnym i posiekaną natką.


4 komentarze:

  1. Mniam, muszę wypróbować, bo chcę się przekonać do soczewicy ;) I do tego składniki- bez mąki, duży plus dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko super, tylko jak tyle cebuli zetrzeć? ;)

    OdpowiedzUsuń