sobota, 3 czerwca 2017

Zupa wiosenna

Oj, jak my lubimy takie zupy, na bazie nowalijek. Wy też? Tutaj z delikatnym, wędzonym mięsem z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie. 








Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • wędzone udko z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • półtora litra rosołu
  • pół paczki mrożonych mini marchewek
  • 2 młode marchewki
  • mały por
  • masło
  • zielony groszek, strączki i łuskany
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie

      Na patelni rozgrzałem oliwę. Oczyszczone dymki pokroiłem w cienkie plasterki, wrzuciłem na oliwę. Szczypior pokroiłem, odłożyłem. Kiedy dymka się zeszkliła dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłem 3 minuty. Dodałem do garnka z gorącym rosołem, wrzuciłem rozdrobnione mięso z wędzonego udka kurczaka i pokrojone w plasterki młode marchewki, gotowałem na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wrzuciłem zamrożone marchewki.
    Oczyszczonego pora pokroiłem w talarki, poddusiłem na maśle, dodałem do garnka. Kiedy zupa się zagotowała dodałem groszek, gotowałem 3 minuty, doprawiłem solą i pieprzem.
    Osobno ugotowałem makaron ( wskazany typu orzo, u mnie cavatelli ). Dodałem do zupy przed podaniem, posypałem szczypiorkiem z dymki i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz