Zupa wiosenna
Oj, jak my lubimy takie zupy, na bazie nowalijek. Wy też? Tutaj z delikatnym, wędzonym mięsem z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie.
Składniki
-
2 łyżki
oliwy
-
1 dymka
ze szczypiorkiem
-
wędzone
udko z kurczaka
-
3 ząbki
czosnku
-
półtora
litra rosołu
-
pół
paczki mrożonych mini marchewek
-
2 młode
marchewki
-
mały por
-
masło
-
zielony
groszek, strączki i łuskany
-
sól
-
pieprz
-
makaron
-
natka
pietruszki
Przygotowanie
Na patelni rozgrzałem oliwę. Oczyszczone dymki pokroiłem w
cienkie plasterki, wrzuciłem na oliwę. Szczypior pokroiłem, odłożyłem.
Kiedy dymka się zeszkliła dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek,
smażyłem 3 minuty. Dodałem do garnka z gorącym rosołem, wrzuciłem
rozdrobnione mięso z wędzonego udka kurczaka i pokrojone w plasterki
młode marchewki, gotowałem na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wrzuciłem
zamrożone marchewki.
Oczyszczonego pora pokroiłem w talarki, poddusiłem na maśle, dodałem do
garnka. Kiedy zupa się zagotowała dodałem groszek, gotowałem 3 minuty,
doprawiłem solą i pieprzem.
Osobno ugotowałem makaron ( wskazany typu orzo, u mnie cavatelli ).
Dodałem do zupy przed podaniem, posypałem szczypiorkiem z dymki i natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz