piątek, 2 czerwca 2017

Podudzia pieczone z fasolką w sosie pomidorowym



Jakoś mamy ogromny sentyment do fasoli w sosie pomidorowym. Zawsze kojarzy nam się z wakacjami, podawana jest w hotelowych restauracjach na śniadania, tzw. "bezpieczne”, angielskie. Tutaj troszkę pomieszaliśmy i użyliśmy do obiadu. Oczywiście taką fasolkę można przygotować samemu, jednak czasami po prostu nie chce się. Po prostu ciepło na dworze, działka, spacery i zwykłe leniuchowanie, daje  się we znaki :P










Składniki

1 kg podudzi z kurczaka
2 puszki pieczonej fasoli w sosie pomidorowym (po 400 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 cebula
starty parmezan

 

 

Przygotowanie

 
Przyprawy mieszamy.
Podudzia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego przelewamy fasolkę, na niej układamy pałki kurczaka, posypujemy posiekaną cebulą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C. Pieczemy 35 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy 10-15 min.
Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz