Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym
Mały eksperyment. Połączyliśmy ulubiony sos kurkowy z ciastem francuskim i wyszła pyszna tarta.
Składniki
-
500 g kurek
-
2 duże
młode cebule
-
łyżka masła
-
łyżka mąki
-
400 g
śmietany 18 %
-
szklanka
mleka
-
łyżeczka
roztartego tymianku
-
sól
-
pieprz
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
natka
pietruszki
Przygotowanie
Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w
grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla pół cebuli (
resztę odłożyłem ) i obgotowane kurki, oprószyłem mąką. Smażyłem kilka
minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod
koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem.
Odstawiłem sos do wystygnięcia.
Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie,
nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą
zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C,
zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika
udekorowałem natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz