piątek, 30 czerwca 2017

Fasolka po bretońsku (wersja ekspresowa)



Oj! Ostatnio lubimy szybkie gotowanie, co niekoniecznie wiąże się z kiepskim smakiem. Po prostu czekamy na upragniony urlop i leniwca załapaliśmy.
Wyjeżdżamy kosztować „innych” potraw, więc lecimy naszą, rodzimą…w wersji ekspresowej ;) W tym przypadku z pomocą wyszła nam naprzeciw firma Jamar i jej fasolą „Piękny Jaś”…wyszedł full wypas, ideał <3










Składniki

1 puszka (400 g) fasoli piękny jaś od Jamar
1 cebula
2 łyżki oleju
2 pętka kiełbasy śląskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy, razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
Podlewamy gorącym bulionem, 10 min. gotujemy bez  przykrycia, dodajemy przyprawy.
Do całości dodajemy fasolkę wraz z zalewą, gotujemy 5-10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem



2 komentarze:

  1. wieki całe nie robilam ;) musze kiedy zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto powiedział, że szybko to znaczy niesmacznie! Nic bardziej mylnego :) Piszę się na Waszą fasolkę wszystkimi kończynami :D Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek!

    P.S. Zarąbiste radyjko pogrywa w tle ;)

    OdpowiedzUsuń