wtorek, 6 czerwca 2017

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Malutkie młode ziemniaczki pieczone w occie balsamicznym, pyszne. Podaliśmy z sałatą. Mogą być samodzielną potrawą, albo dodatkiem do innego dania. Przepis wg. Szymona Kubickiego. 









Składniki

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • ocet balsamiczny (porządny chlust)
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • łyżka świeżych listków rozmarynu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • suszone listki szałwii
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki dokładnie wyszorowałem, osuszyłem. Do miski wlałem ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Wrzuciłem ziemniaki. Dodałem przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i posiekany rozmaryn. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki, przełożyłem do żaroodpornej formy.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni C., zapiekałem ok. 60 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, ja kupiłem bardzo małe ).
    Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykryłem naczynie folią aluminiową ( na 20 minut przed końcem pieczenia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz