Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym
Malutkie młode ziemniaczki pieczone w occie balsamicznym, pyszne.
Podaliśmy z sałatą. Mogą być samodzielną potrawą, albo dodatkiem do innego
dania.
Przepis wg. Szymona Kubickiego.
Składniki
-
500 g
małych młodych ziemniaków
-
ocet
balsamiczny (porządny chlust)
-
oliwa
extra vergine
-
sok z
cytryny
-
łyżka
świeżych listków rozmarynu
-
2
łyżeczki nasion kopru włoskiego
-
suszone
listki szałwii
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorowałem, osuszyłem. Do miski wlałem ocet
balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Wrzuciłem ziemniaki. Dodałem
przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i posiekany rozmaryn.
Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki, przełożyłem do żaroodpornej
formy.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni
C., zapiekałem ok. 60 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości
ziemniaków, ja kupiłem bardzo małe ).
Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykryłem naczynie folią aluminiową ( na 20 minut przed końcem pieczenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz