Młoda kapusta w leczo
Jest czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo.
Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie.
Składniki
-
główka
młodej kapusty- ok.400 g
-
1
czerwona papryka
-
1 żółta
papryka
-
2 cebule
-
300 g
wędzonego boczku
-
300 g
wędzonej kiełbasy
-
4 łyżki
oleju
-
1
łyżeczka syropu klonowego
-
1
łyżeczka papryki słodkiej
-
1
łyżeczka papryki wędzonej
-
pół
łyżeczki papryki ostrej
-
puszka
pomidorów krojonych
-
sól
-
czarny
pieprz
Przygotowanie
Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki, paprykę pokroiłem w grube paski.
Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki.
W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut.
Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop
klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła.
Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką
słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na
koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz