czwartek, 22 czerwca 2017

Młoda kapusta w leczo

Jest czas na młodą kapustę, stąd pomysł, aby przygotować ją jako a`la leczo. Jeśli pominiemy boczek i kiełbasę otrzymamy danie wegetariańskie. 









Składniki

  • główka młodej kapusty- ok.400 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • czarny pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Cebulę przekroiłem na pół, pokroiłem na talarki, paprykę pokroiłem w grube paski.
    Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki.

    W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut.
    Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła.

    Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza