sobota, 3 czerwca 2017

Mięsiwo w sosie z kluskami lanymi



Kurcze! Nie sądziliśmy, że taki rewelacyjny fusion nam wyjdzie. To była dopiero improwizacja, bo na żywioł lecieliśmy, to co było akurat pod ręką. No i stało się! Po przygotowaniu, przyszedł czas na jedzenie i…danie łatwo przedawkować, bo nie można przestać jeść i jeść, i jeść, i w końcu żreć :P Później zostaje tylko leżing ;) nasze najulubieńsze ćwiczenie ;)










Składniki

250 g mielonego mięsa wołowego
5 łyżek ketchupu
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
800 ml bulionu wołowego
2 łyżki ryżu
150-200 g makaronu kluski lane
koperek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy mięso, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i smażymy przez chwilę, by aromaty i smaki nabrały mocy.
Później, po jakimś kwadransie, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy ryż i dusimy na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając, by ryż nam się nie przykleił do dna) przez godzinę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy makaron i mieszając co kilka chwil, gotujemy do jego miękkości.
Podajemy z posiekanym koperkiem.



6 komentarzy:

  1. haha to ćwiczenie leżing ja też lubię :) A danie wygląda rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to ja się chętnie poświęcę i pomęczę potem na tym leżingu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalne danie! Na pewno go przygotuje w najbliższej przyszłości ;D

    OdpowiedzUsuń