Bardzo wiosenna, bardzo delikatna w smaku.
Składniki
3 ziemniaki średniej wielkości5 młodych marchewek
1 por (biała część)
100 g ryżu
1 liść kaffiru
2 łyżki masła
1 łyżeczka estragonu
1 mała puszka groszku konserwowego
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy na piórka.
Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki
soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente.
Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki
temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie.
Całość gotujemy do miękkości ryżu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz