Jak zawsze przystało, sezonowe przysmaki królują w naszej
kuchni. A bez takiego specjału?!? Never…na a! Smakuje nawet na zimno…czasami
sądzimy, że nawet lepiej ;)
Składniki
2 pętka kiełbasy śląskiej1 cebula
2 łyżki oleju
150 g pieczarek
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie
"Na sam wpierw" rusza śląska, którą kroimy, jak lubimy.
Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy
pieczarki, dusimy pod przykryciem przez 5-10 min, do momentu aż puszczą wodę.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w paski i wrzucamy do rondla. Podlewamy
lekko wodą, tak na oko 100 ml powinno wystarczyć. Płyn zawsze można uzupełnić.
Paprykę kroimy w paski, cukinie na większe kawałki, dodajemy
do całości razem z mieloną papryką. Dusimy 10 min, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Podajemy z kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz