wtorek, 23 maja 2017

Zupa paprykowa z pieczarkami



Jednego razu kupiliśmy mix kolorowych papryk, prawdę mówiąc nie wiedzieć do czego. Jednak po chwili znalazło się dla nich zastosowanie. 








Składniki

2 opakowania kolorowych papryk
3 średniej wielkości ziemniaki
150 g małych pieczarek
2 łyżki masła
świeży majeranek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę, dolewamy sok z pieczenia papryk (w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 1,2 l całości). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu do ich miękkości.
Pieczarki smażymy na rumiano, na maśle. Dodajemy do zupy.
Podajemy ze świeżymi listkami majeranku.


1 komentarz: