Jednego razu kupiliśmy mix kolorowych papryk, prawdę mówiąc
nie wiedzieć do czego. Jednak po chwili znalazło się dla nich zastosowanie.
Składniki
2 opakowania kolorowych papryk3 średniej wielkości ziemniaki
150 g małych pieczarek
2 łyżki masła
świeży majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min
w temperaturze 200°C
(termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z
rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie
wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę,
dolewamy sok z pieczenia papryk (w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 1,2 l całości). Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i
gotujemy na małym ogniu do ich miękkości.
Pieczarki smażymy na rumiano, na maśle. Dodajemy do zupy.
Podajemy ze świeżymi listkami majeranku.
Cudowna zupka, chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń