środa, 24 maja 2017

Tortilla z młodych warzyw

Wegetariańska wersja hiszpańskiej tortilli 








Składniki

  • 400 g młodych małych ziemniaków
  • 200 g kalarepy
  • mała cebula
  • 150 g młodej marchewki
  • kilka rzodkiewek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g groszku cukrowego w strąkach
  • 4 jajka
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

     

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki, kalarepę, marchew i rzodkiewkę umyłem, obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Plasterki ziemniaków smażyłem przez 10 minut, stale je obracałem.
    Cebulę pokroiłem w kostkę. Groszek umyłem, oczyściłem. Oba składniki dodałem do ziemniaków razem z kalarepą, marchwią i pozostałą oliwą, smażyłem razem na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Posoliłem, popieprzyłem.

    Jajka rozmąciłem z pietruszką, solą i pieprzem, polałem smażone warzywa, pozostawiłem pod przykryciem, aby jajka się ścięły, a całość przyrumieniła się od spodu.
    Tortillę przełożyłem na talerz, ponownie przerzuciłem na patelnię i również przyrumieniłem z drugiej strony.
    Upieczoną tortillę wyłożyłem, pokroiłem na kawałki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza