Tortilla z młodych warzyw
Wegetariańska wersja hiszpańskiej tortilli
Składniki
-
400 g
młodych małych ziemniaków
-
200 g
kalarepy
-
mała cebula
-
150 g
młodej marchewki
-
kilka
rzodkiewek
-
4 łyżki
oliwy z oliwek
-
100 g
groszku cukrowego w strąkach
-
4 jajka
-
sól
-
czarny
pieprz
-
2 łyżki
posiekanej pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki, kalarepę, marchew i rzodkiewkę umyłem, obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Plasterki ziemniaków smażyłem przez 10 minut, stale je obracałem.
Cebulę pokroiłem w kostkę. Groszek umyłem, oczyściłem. Oba składniki
dodałem do ziemniaków razem z kalarepą, marchwią i pozostałą oliwą,
smażyłem razem na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Posoliłem,
popieprzyłem.
Jajka rozmąciłem z pietruszką, solą i pieprzem, polałem smażone warzywa,
pozostawiłem pod przykryciem, aby jajka się ścięły, a całość
przyrumieniła się od spodu.
Tortillę przełożyłem na talerz, ponownie przerzuciłem na patelnię i również przyrumieniłem z drugiej strony.
Upieczoną tortillę wyłożyłem, pokroiłem na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz