Młoda kapusta z pomidorami
Sezon na młodą kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi
dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Czekamy na nią zawsze
niecierpliwie.
Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik.
Składniki
-
1 młoda
kapusta ( 800 g )
-
2 małe
marchewki
-
2 łodygi
selera naciowego
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
3
malinowe pomidory
-
1 liść
laurowy
-
2 ziarna
ziela angielskiego
-
2 łyżki
octu balsamicznego
-
2
łyżeczki cukru
-
pół
łyżeczki słodkiej papryki
-
Zasmażka
: 3 łyżeczki mąki
-
2
szklanki wody
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie.
Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i
seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze
chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem
wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w
kostkę, ocet balsamiczny, słodką paprykę, doprawiłem solą, pieprzem i
cukrem do smaku.
Przygotowałem zasmażkę. Rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną cebulę i
posiekany czosnek, smażyłem ok. 3 minuty, dodałem mąkę, wymieszałem
dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelałem do garnka z
kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę.
Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem.
Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając
pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą )
uzyskałem danie a`la bigos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz