sobota, 29 kwietnia 2017

Łopatka pieczona w majonezie



W sumie miała być karkówka, bo jakoś smaczniejsza…jednak w sklepie nie było, a w marketach staramy się jak najmniej mięsiwa kupować, więc wypadło na łopatkę. Wyszła przepyszna, delikatna, soczysta i takie tam peany…jednak całkiem na serio <3 O dziwo mieliśmy zamrozić jak coś zostanie, tak po prostu na bigos…ale zostało nic. No i dobrze! Bo zamrażarka znowu nam się zapełniła. Właśnie jesteśmy w trakcie wyjmowania wszystkiego z jej szuflad. Pieczeń powstała na bazie majonezu od Folwark, dzięki niej powstał pomysł na zastosowanie majo ;) Testujcie, próbujcie i modyfikujcie ;) To propozycja, nie dyktando ;) Do krojenia polecamy gadżet do mięsa od Fiskars









Składniki

1,20 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki majonezu
8 ząbków czosnku

 

 

Przygotowanie

 
Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Nacieramy nim mięso, związujemy sznurkiem w kulkę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Pieczemy w 200°C przez 80 min.
Pamiętajcie, każde 10 dag to 10 minut. Więc jak macie 2 kg to 120 min ;) i takie tam
Studzimy w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz