W sumie miała być karkówka, bo jakoś smaczniejsza…jednak w
sklepie nie było, a w marketach staramy się jak najmniej mięsiwa kupować, więc
wypadło na łopatkę. Wyszła przepyszna, delikatna, soczysta i takie tam
peany…jednak całkiem na serio <3 O dziwo mieliśmy zamrozić jak coś zostanie,
tak po prostu na bigos…ale zostało nic. No i dobrze! Bo zamrażarka znowu nam
się zapełniła. Właśnie jesteśmy w trakcie wyjmowania wszystkiego z jej szuflad.
Pieczeń powstała na bazie majonezu od Folwark, dzięki niej powstał pomysł na
zastosowanie majo ;) Testujcie, próbujcie i modyfikujcie ;) To propozycja, nie
dyktando ;) Do krojenia polecamy gadżet do mięsa od Fiskars
Składniki
1,20 kg łopatki wieprzowej4 łyżki majonezu
8 ząbków czosnku
Przygotowanie
Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Nacieramy nim mięso, związujemy sznurkiem w kulkę i
wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Pieczemy w 200°C
przez 80 min.
Pamiętajcie, każde 10 dag to 10 minut. Więc jak macie 2 kg to 120 min ;) i takie tam
Studzimy w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz