środa, 3 maja 2017

Placuszki z mozzarellą i pomidorami

Wytrawne placki z dodatkami 







Składniki

  • 100 g mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki kremówki
  • suszone oregano
  • pasta z suszonych pomidorów
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kulka mozzarelli
  • ząbek czosnku

     

     

    Przygotowanie

      Mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan i szczyptę soli wymieszałem. Następnie dodałem stopniowo stopione masło, śmietanę i żółtko. Doprawiłem pieprzem. Wymieszałem z suszonym oregano i pastą pomidorową. Na koniec dodałem ubitą pianę z białka.
    Usmażyłem na patelni posmarowanej oliwą.
    Pomidora i mozzarellę pokroiłem, część w plastry, część w kostkę. Na każdy placuszek położyłem pomidora, mazzarellę, posypałem posiekanym czosnkiem i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz