Krupnik z majerankiem
Tradycyjna polska zupa.
Składniki
-
2 udka
kurczaka
-
marchewka
-
pietruszka
-
kawałek pora
-
kawałek
selera
-
3 ziarna
ziela angielskiego
-
1 liść
laurowy
-
2 ząbki
czosnku
-
3 ziemniaki
-
100g
kaszy jęczmiennej
-
garść
listków majeranku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
- Kaszę jęczmienną opłukałem, zalałem wodą (pół szklanki),
odstawiłem. Umyte udka włożyłem do garnka, zalałem wodą. Dodałem
pokrojone: w talarki marchewkę, pietruszkę w słupki, na kawałki seler,
por w całości, listek laurowy, ziele angielskie oraz posiekany czosnek.
Gotowałem 20 minut. Dodałem następnie obrane, pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz kaszę wraz z wodą, w którą była zalana. Gotowałem pół
godziny. Wyjąłem udka, oddzieliłem mięso od kości, zdjąłem skórę,
pokroiłem, wrzuciłem do zupy, dodałem połowę majeranku, gotowałem 10
minut, doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem posypaną majerankiem.
Zupka wygląda bardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńChyba moja ulubiona zupa. Super fotka :)
OdpowiedzUsuń