piątek, 5 maja 2017

Chow mein ze smażonym dorszem



Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. No i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej ulubionej ryby. 











Składniki

125 g makaronu chow mein
250 g filetu z dorsza
sos sojowy
sos ostrygowy
1 łyżka cukru palmowego
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki oleju rzepakowego
250 g mieszanki chińskiej warzywna
1 ząbek czosnku
20 g grzybów mun
kawałek świeżego imbiru
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. Ni i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej, ulubionej ryby.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.

Grzyby przygotowujemy zgodnie z recepturą, osączamy i kroimy w paski.

Rybę oczyszczamy z ości, kroimy w większą kostkę, marynujemy w sosie sojowym ( 4 łyżki ) wymieszanym w cukrze palmowym, około 20 min.
Następnie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym.

W tym samym czasie warzywa podsmażamy na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Do warzyw dodajemy makaron, grzyby , posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Podajemy razem ze smażoną rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz