Przeważnie gościła u nas babka drożdżowa…tym razem
postanowiliśmy zrobić całkiem inną. Sporo majonezu dostaliśmy od Folwark, więc
powstała babka wg przepisu Ewy z bloga zcukrempudrem. Nawet chwili nie
zastanawialiśmy się nad tą propozycją, bo Ewcia jest gwarancją smaku. I nie
pomyliliśmy się. Babka wyszła niesamowita <3
Składniki
4 jajka3/4 szklanki cukru
20 g cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki majonezu
kilka kropli aromatu cytrynowego
tłuszcz do wysmarowania blachy
kasza manna
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę,
powoli wsypując oba cukry (robimy to na wysokich obrotach). Potem dodajemy
żółtka, sok z cytryny i miksujemy przez krótką chwilę na niskich obrotach.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy na
niskich obrotach do połączenia składników.
Na koniec dodajemy majonez, delikatnie, dokładnie łączymy
składniki.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą i
wylewamy do niej ciasto.
Pieczemy około 50 min
w temp. 170°C
(góra-dół).
Piękna 😊
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń