czwartek, 4 maja 2017

Babka majonezowa




Przeważnie gościła u nas babka drożdżowa…tym razem postanowiliśmy zrobić całkiem inną. Sporo majonezu dostaliśmy od Folwark, więc powstała babka wg przepisu Ewy z bloga zcukrempudrem. Nawet chwili nie zastanawialiśmy się nad tą propozycją, bo Ewcia jest gwarancją smaku. I nie pomyliliśmy się. Babka wyszła niesamowita <3












Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukru
20 g cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki majonezu
kilka kropli aromatu cytrynowego
tłuszcz do wysmarowania blachy
kasza manna 

 

 

Przygotowanie

 
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, powoli wsypując oba cukry (robimy to na wysokich obrotach). Potem dodajemy żółtka, sok z cytryny i miksujemy przez krótką chwilę na niskich obrotach.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy na niskich obrotach do połączenia składników.
Na koniec dodajemy majonez, delikatnie, dokładnie łączymy składniki.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą i wylewamy do niej ciasto.

Pieczemy około 50 min  w temp. 170°C (góra-dół).

2 komentarze: