środa, 10 maja 2017

Burgery z botwinką



Kiedy tylko zobaczyliśmy je u Moniki (blog Kardamonovy), od razu zapragnęliśmy ich. Miały powstać w oryginalnej, "kotletowej" recepturze, jednak wypadł nam grill. W tej wersji wyszły pyszne, ale na bank spróbujemy oryginału. 









Składniki

500 g łopatki wieprzowej
1/2 pęczka botwinki
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
mleko do namaczania
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Przekładamy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnek, posiekaną cebulą, jajkiem, przyprawami i dokładnie wyrabiamy.
Botwinkę myjemy, szatkujemy, dodajemy do mięsa, mieszamy.
Z masy formujemy burgery i grillujemy.


3 komentarze: