Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej.
Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i
zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3
Składniki
2 kg ziemniaków500 ml mleka 3,2%
200 g kaszy jęczmiennej
300 g boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach
(takie jak na placki ziemniaczane).
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki
przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.
Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę
razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy
solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.
Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz