sobota, 22 kwietnia 2017

Zupa krem z białych szparagów



Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem.









Składniki

500 g białych szparagów
1 mały ziemniak
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
ser cheddar
szczypiorek
sól, pieprz

 

Przygotowanie


Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi kroimy  na mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian.
Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy.
Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy.
Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przelewamy do misek, dodajemy starty ser, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza