Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już
nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede
wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W
tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym
szczypiorkiem.
Składniki
500 g białych szparagów1 mały ziemniak
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
ser cheddar
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same szparagi
kroimy na mniejsze części, by łatwiej
można było je zblendować.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej,
by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać
jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej
zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian.
Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą
wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy
z ognia i studzimy.
Do zupy dodajemy śmietanę i razem blendujemy.
Następnie dolewamy przegotowaną wodę (w zależności jaką
chcemy mieć gęstą zupę), podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Gdy zupa będzie już gorąca, doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz