Makaron i nuda?!? Nigdy, przenigdy! Makrony są wdzięcznym,
ubóstwianym przez nas produktem, a kuchnia śródziemnomorska….<3 czegóż
więcej chcieć? Świeżość, pełnia smaków i aromatów, która drzemie, która czeka
na wydobycie esencji z warzyw…trudno opisać słowami, to trzeba zrobić i zjeść!
Tak też czynimy ;)
Składniki
300 g ulubionego makaronu1 bakłażan
2 szalotki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 malinowe pomidory
2 łyżki rodzynków
1 łyżka orzechów piniowych
bazylia
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie
Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy
bakłażana pokrojonego w kostkę.
Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i
takich tam…
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki,
usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana
razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min
(uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą).
Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Sos do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Do niego wrzucamy makaron, orzechy, dokładnie łączymy
wszystkie składniki.
Podajemy z posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz