niedziela, 23 kwietnia 2017

Grecka pomidorowa

Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. 








Składniki

  • 500 g  pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała pietruszka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 750 ml bulionu cielęcego
  • 2 gałązki tymianku
  • gałązka lubczyku
  • 100 g makaronu ryżowego
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera feta
  • koncentrat pomidorowy

     

     

    Przygotowanie

      Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem.
    Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę.
    Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    Po rozlaniu na talerze, do każdego dodałem po garści pokrojonego w drobną kostkę sera, skropiłem oliwą, posypałem natką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza