Grecka pomidorowa
Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym
rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby
nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem
ryżowym.
Składniki
-
500 g pomidorów
-
1 marchewka
-
1 łodyga
selera naciowego
-
1 mała
pietruszka
-
pół
pęczka natki pietruszki
-
2 szalotki
-
2 ząbki
czosnku
-
oliwa
-
750 ml
bulionu cielęcego
-
2
gałązki tymianku
-
gałązka
lubczyku
-
100 g
makaronu ryżowego
-
sól
-
pieprz
-
100 g
sera feta
-
koncentrat pomidorowy
Przygotowanie
Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem.
Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę.
Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i
szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z
natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut.
Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu
włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki. Doprawiłem do smaku solą i
pieprzem, dodałem płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Po rozlaniu na talerze, do każdego dodałem po garści pokrojonego w drobną kostkę sera, skropiłem oliwą, posypałem natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz