sobota, 22 kwietnia 2017

Zupa chrzanowa

Alternatywa dla żurku i białego barszczu. 







Składniki

  • 1 duża porcja włoszczyzny
  • 450 g wędzonego boczku
  • dwie białe kiełbasy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 300 ml serwatki
  • 1 korzeń chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

     

     

    Przygotowanie

    Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek,
    białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę i boczek, a do garnka wlałem serwatkę, zagotowałem. Dodałem starty chrzan oraz dwa przetarte przez sitko żółtka.
    Doprawiłem pieprzem, solą i majerankiem. Dodałem pozostałe pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną w plastry białą kiełbasę i w kostkę boczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz