Zupa chrzanowa
Alternatywa dla żurku i białego barszczu.
Składniki
-
1 duża
porcja włoszczyzny
-
450 g
wędzonego boczku
-
dwie
białe kiełbasy
-
ziele
angielskie
-
liść laurowy
-
300 ml
serwatki
-
1 korzeń
chrzanu
-
4 jajka
ugotowane na twardo
-
pieprz
-
sól
-
majeranek
Przygotowanie
Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek,
białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę i
boczek, a do garnka wlałem serwatkę, zagotowałem. Dodałem starty chrzan
oraz dwa przetarte przez sitko żółtka.
Doprawiłem pieprzem, solą i majerankiem. Dodałem pozostałe pokrojone w
ćwiartki jajka, pokrojoną w plastry białą kiełbasę i w kostkę boczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz